Tüp bebek tedavisinin son işlemi olan embriyo transferi ;eğer süreç başarılı bir şekilde işlemişse, transferi uygulandıktan sonraki 15. Günde gebelik testi pozitif çıkacaktır. Bir başka deyişle hasta hamile olup olmadığını ,tedavinin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenecektir.
Embriyo transferi için doğru anın ne zaman olacağı ,tüp bebek tedavisi süreci boyunca hastanın kaydettiği ilerlemeye bağlıdır. Bu süreci koordine eden doktor, embriyo transferini embriyo gelişiminin 3. ve ya 5.gün sonunda yapacaktır.
Genellikle, çoğul gebeliğin önüne geçilebilmesi için tek blastosist embriyo transferi 5.günde tercih edilmektir. Bu transferin en önemli avantajı, tutunma(implantasyon) oranlarının en üst seviyede olmasıdır.
Embriyo Transferi Nedir ?
Tüp bebek tedavisinin en temel adımı olan embriyo ve ya embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilme işlemidir. İşlemi gerçekleştiren embriyolog , her transfer sirkülasyonunun başında iki önemli karar almalıdır. İlki ; Anne adayına kaç tane embriyo aktarılacak ? Diğeri ise transfer için en iyi gün hangisidir? Embriyo transferi esnasında kaç tanesinin nakil yapılacağı konusunda her hangi bir yasal düzenleme ve ya kısıtlama bulunmamakta. Araştırmalar çoklu gebeliğin önüne geçebilmek için tekli embriyo transferi en uygun yöntemdir.
Embriyo Transfer için en iyi gün hangisi olmalı sorusuna gelince ;transfer edilmeye hazır embriyolar üzerine herhangi bir aşamada , yani ilk günden 6. ve ya 7.güne kadar işlem gerçekleştirilebilir. Ancak çoğunlukla bu işlem 2-3. ya da 5-6. günde gerçekleştirilir. Bu günlerden hangisinde transferin gerçekleştirileceği uzun zamandan beri tartışmalı bir konu olmakla birlikte her iki günde de yüksek başarı oranlarına ulaşılabileceği hakkında çalışmalar da bulunmakta. Gelin hep birlikte 3.gün embriyo transfer ile 5.gün embriyo transferi arasındaki farkları inceleyelim.
3.Gün ile 5.Gün Embriyo Transferi Arasındaki Farklar
3.Gün Embriyo Transferi
Döllenme anne adayının Fallop tüplerinde gerçekleşir. Embriyo implantasyonu , yumurtanın döllenmesinin ardından embriyonun rahime doğru yol aldığı yolculuk sırasında oluşur. Ancak yardımlı üreme tedavisi esnasında , embriyolara transfer öncesi laboratuarda kültürleme işlemi uygulanır. Laboratuar ve dişi üreme sisteminin koşulları farklıdır. Bu nedenle dişi üreme sistemiyle kıyaslandığında laboratuvardaki kültür ortamında bulunan embriyonun destekleme gün sayısı daha az olmalıdır.
3.gün embriyo transferinin Avantajları ve Dezavantajları;
Avantajları
3.gün transferinin en temel artısı bu işleme uygun daha fazla embriyonun bulunmasıdır. Bazı embriyologlara göre; embriyolar kültür ortamındayken gelişimleri zayıflayabilir ve ya son bulabilir. Bu nedenle embriyolar 6 ve ya 8 hücre arasında olduğu 3.gün transfer için tercih edilir. Çünkü 3.günde embriyoların gelişimlerinin durma riski 5-6.güne kadar olan süreçten daha düşük seviyededir. Aynı zamanda ileriki dönemde toplanan bu embriyoların kullanılabilmesi için dondurulmaya hazır embriyo sayısı da daha yüksek olacaktır.
Oku:Yumurta Dondurma Nedir?
Dezavantajları
Embriyoların tutunma öncesi morfolojik olarak değerlendirilmesi için farklı metotlar, en yük sek tutunma potansiyeline sahip embriyoyu seçmekte yetersiz kalmaktadır. En kaliteli embriyo seçilse bile implantasyonun transferden sonra oluşmasına dair kesin bir kanıt yoktur.
3.gün hücre aşamasından 5.gün blastosist evresine kadar embriyolar kritik bir aşamadan geçer. Genellikle 3.gün iki yada üç embriyo transferi yaygın kullanılan bir uygulamadır. Bu durum ikiz veya daha fazlasıyla gebe kalma ihtimalini artırır sonucunda hem annede hemde bebekte ortaya çıkabilecek riskleri artar.
5.Gün Embriyo Transferi
3. gün transferde olduğu gibi, 5. gün embriyo transferlerinde de aşağıda sayılan bir dizi avantaj ve dezavantaja sahiptir:
5.gün blastosist embriyo transferinin Avantajları ve Dezavantajları;
Avantajları
Labarotuar ortamında Döllenme çoklu embriyolara yol açabileceği için 5.gün embriyo transferi iyi bir seçenek olabilir. 5. güne uzamış embriyo transferinin büyük avantajı tutunma oranı en yüksek embriyonun seçilebilmesine imkan vermesidir. Morfolojik bozukluğa sahip embriyolar 5. güne kadar yaşayamamaktadır. Tek embiriyo transferi tedavinin başarı şansını artırırarak çoklu gebelik riskinin önüne geçer.
Dezavantajları
Morfolik ve genetik olarak normal embriyoların yetersiz laboratuar ortamları nedeniyle blastosist aşamasına gelememesi mümkündür. Ayrıca toplanan yumurta sayıları düşükse transfer iptal oranları yükselmektedir.
Embriyo Transferi Günü Neye Göre Belirlenir
- Toplanabilen yumurta sayısı
- Embriyo Kalitesi
- Varsa bir Önceki transfer verileri
- Ek Tanı Yöntemler(PGD,ERA testi)
5 Yorumlar
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Tüp bebek doktorları her zaman birden fazla embriyo mu ediyor yoksa bazen tek bir embriyo mu transfer ediliyor? Kaç embriyo transfer edilecegine nasıl karar veriyolar? tşk ederim.