Korunmasız yaşanan cinsel ilişkilerde ve yaşanan ilişki anında korunmanın iptal olması durumunda gebeliğin oluşmasını engellemek amacıyla kullanılan bir tür ilaçtır. Reçetesiz olarak kullanılan ertesi gün hapı nedir sorusu kullanan kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu hapı çeşitli markalar üretmektedir. İçeriğinde genellikle yüksek dozda levonorgestrel etken madde olarak bulunur. Bu madde doğum kontrol haplarında bulunan progestin hormonunun aynısıdır. Ertesi gün hapları cinsel ilişkiden 72 saat sonrasına kadar kullanılabilir.
Yumurtanın döllenmesini engellemek için kullanılan ulirpistal asetat içeren farklı bir ilaç da bulunmaktadır. Bu hap türü de korunmasız cinsel ilişkinin ardında 120 saat içerisinde kullanılması gerekir. Bu sayede döllenmek üzere olan sperm hücresinin rahme yuvarlanmasını engeller.
Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?
Korunmasız cinsel ilişkide bulunan çiftlerin ertesi gün hapı nasıl kullanılır konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Doğum kontrol yöntemlerinden herhangi biri kullanılmadan cinsel ilişkide bulunanların gebelik istemediği durumlarda zaman kaybetmeden ertesi gün hapı kullanması gerekir. Ertesi gün hapı ilişkiden sonra ne kadar erken kullanılırsa o kadar faydalı olacaktır. 72 saat sonra alınan ertesi gün hapının ise gebeliği engelleme konusunda garantisi yoktur. Çünkü hapın alınma zamanı ilişkiden ne kadar sonra olursa etkisi o kadar azalmaktadır. Eczanelerden reçetesiz bir şekilde alınan ertesi gün haplarının içerisinde iki tane tablet bulunur. Bu iki tabletin aynı anda içilmesi gerekir. Ertesi gün hapı kullanıldıktan sonraki birkaç saat içerisinde kusma veya ishal durumu yaşanırsa ilaçların yeniden alınması gerekir. Adet esnasında da ertesi gün hapları kullanılabilir.
Ertesi Gün Hapı Zararları ve Yan Etkileri
Korunmasız cinsel ilişki sonrası kullanılacak ertesi gün hapı zararları ve yan etkileri konusunda bilgili olunması gerekir. Hasan bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Ertesi gün hapının alındığı dönemde başka bir ilaç da kullanılırsa iki ilaç etkileşime geçerek beklenmedik bir etki meydana getirebilir. Böyle bir durumda doktora görünmek gerekir. Ertesi gün haplarından yaygın olarak gözlenen yan etkiler bulunmaktadır. Bu etkiler mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, ara ara kanama ve memede hassasiyet hissetmektir. Bu yan etkiler hapın kullanılmasından sonraki üç gün görülebilir. Kanamalar ise bir sonraki adet dönemine kadar damla damla veya düzensiz olarak görülebilir. Adet kanamasının görülme tarihi gecikecek olursa gebelik testi yapılmalıdır.
Yerine Ne Kullanabilirim? Alternatifi Nedir?
Ertesi gün hapının bilinen bir alternatifi bulunmamaktadır. Korunmasız cinsel ilişki sonucunda gebelik istemeyen çiftlerin başvurduğu ertesi gün hapı alternatifi olmayan bir ilaçtır. Ayrıca bu ilaçlar doğum kontrol ilaçları değildir. Bu nedenle yaşanan her cinsel ilişki sonrasında ertesi gün hapı kullanılmaz. Ayda birden fazla kullanılamayan ertesi gün hapı, mecbur kalınmadıkça başvurulmaması gereken bir yöntemdir. Ayrıca ertesi gün hapları sadece korunmasız ilişkilerden sonra kullanılmaz. İlişki esnasında sık karşılaşılan prezervatif yırtılmaları da gebelik ile sonuçlanabilir. Böyle bir durumun yaşanması ardından da ertesi gün hapı kullanılmalıdır.