Rahim tüpleri olarak da adlandırılan fallop tüpleri, rahim ile yumurtalıkları bağlayan kadın üreme yapılarıdır. Görevi döllenmeden sonra hem yumurta hem de embriyonun taşınmasıdır.
Fallop tüpleri, uterusun üst açısının her iki yanında ortaya çıkan ve yumurtalıklara giden yaklaşık 12 cm uzunluğunda yapılardır. Yumurtalık ve spermin döllenme için bir araya geldiği yer burasıdır ve bunlar sayesinde oluşan embriyo gebelik gelişimi için uterusa taşınır.
Bu nedenle, düzgün çalışmayı engelleyen herhangi bir engel, tüp faktörlü kısırlığının önemli bir nedeni olabilir .
Rahim Tüpü Tıkanıklığı tüplerin birinden mi yoksa her ikisini birden mi etkilediğine bağlı olarak, sırasıyla tek taraflı veya iki taraflı tüp tıkanıklığı sorunu olacaktır.
Rahim Tüpü Tıkanıklığı Nedenleri
Uzmanlara başvuran kadınların üçte biri rahim tüplerinin tıkanıklığından muzdariptir. Bu nedenle günümüzde tüp tıkanıklığı kısırlığın ana nedenlerinden biri haline gelmiştir.
Doğal yollardan gebeliğin gerçekleşmesi için fallop tüplerinin geçirgen olması ve yumurta ile sperm arasında karşılaşmaya izin vermesi önemlidir.
Rahim tüpü tıkanıklığının olası nedenleri:
- İltihap
Salpinjit olarak da biline durum tüpün iç kısmının iltihaplanmasıdır. Bu duruma mikroorganizmalar gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olabilir. Ayrıca tüplerin yakınındaki başka bir organın enfeksiyonunun yayılması veya endometriotik lezyonlar neden olur.
- Endometriozis
Rahim dışında endometrial dokunun büyümesi. Tüpleri tıkayan ve hareket etmeyi zorlaştıran adezyonlar oluşturulur.
- Ameliyatlar
Pelvik alandaki cerrahi işlemler, fallop tüplerinin yapısını etkileyebilir.
Rahim Tüpü Tıkanıklığı Belirtileri
Rahim tüplerinin tıkanması, kadınlara tüplerin kapandığını gösterebilecek herhangi bir semptom içermez. Ayrıca, muayene ve rutin ultrasonlarında, tüp tıkanıklığı farkedilmesi zor ve tespit edilmesi yıllar alabilir.
Öte yandan, tıkanmaya irin üreten akut bir enfeksiyon neden olmuşsa, tüplerin duvarlarının birbirine yapışması ve kadının ağrı, rahatsızlık veya ateş hissetmesi mümkündür . Ancak , bu tür enfeksiyonlar da genellikle semptom üretmeyebilir.
En yaygın olanı, kadının fallop tüplerinin hamile kalamakta zorlandığı zaman doğurganlık muayenesi yapılması sonucu kapalı olduğunu keşfetmesidir. Özellikle, bu muayene aşağıdaki teşhis testlerinden bazılarını içermelidir.
Histerosalpingografi (İlaçlı rahim filmi)
İlaçlı rahim filmi (HSG), rahim tüpleri açıklık değerlendirilmesinin yanı sıra rahim yapısındaki değişiklikler tespit etmektir.
HSG kontrast sıvı maddenin rahim ağzından bir kateterden geçirilmesini içerir. Bu iyotlu kontrast madde rahim boşluğunu ve tüpleri dolduracaktır. Açıkçası, herhangi bir engel varsa, sıvı tüplere giremez ve boşluğu geçemez.
Bu kontrastın kadın üreme sistemi içinden geçişi, X-ışınları ile çekilen farklı görüntüler tarafından kaydedilir.
İlaçlı rahim filmi (HSG) anestezi gerektirmez ve adet ile yumurtlama arasındaki günlerde yapılmalıdır, bu nedenle kadının hamile olması durumunda risk yoktur.
Bu testin yan etkilerinden bazıları iyot alerjisi ve tıkanma durumunda ağrıdır. Bununla birlikte, kontrast sıvı geçişi test sırasında tüpleri açabilir ve kadın doğurganlığını tekrar kazanma ihtimali vardır.
Histero Salpingo Sonografi (HSSGM)
HSSG, klasik HSG’nin gelişmiş bir versiyonudur ve artık tanı koymak için iyotlu sıvı kontrast veya X-ışınları gerektirmez.
Görüntüler ultrason ile alınır ve bu nedenle, sonuçları beklemek zorunda kalmadan yapılabilir.
Rahim tüplerini görüntüleyebilmek için kadınlarda rahatsızlığı azaltan köpükleştirici bir jel kullanır. Bu yeni teknikte, X ışınlarının kullanımıyla ilişkili riski azaltır ve ayrıca, kullanılan bileşenlere daha az alerjik reaksiyon olasılığı da vardır.
Rahim Tüpü Tıkanıklığı Tedavisi ve Hamilelik
Rahim tüpü tıkanıklığının tedavisi, buna neden olan kesin nedene bağlı olacaktır. Enfeksiyon olması durumunda, doktor en uygun antibiyotiklerle tedaviyi gösterecektir .
Ayrıca rahim tüplerini ortaya çıkarmak ve tedavi edebilmek için bir tür laparoskopik cerrahi gerekebilir. Bununla birlikte, bu durum kadının hemen hamileliğe kalacağını ve dış gebelik riskini azaltacağını garanti etmez .
Geri dönülmez rahim tıkanıklığı durumunda, çocuk sahibi olmak için yardımcı üreme yöntemlerine başvurulması önerilir :
Aşılama: sadece tek taraflı tüp tıkanıklığı durumunda kullanır. İşlem sırasında, kadına başarılı bir aşılama yapabilmesi için yumurtalıkta sağlıklı bir tüp ile iletişim kuran bir veya iki folikül geliştirdiği kontrol edilir.
Tüp Bebek (IVF): Tüp tıkanması durumunda en uygun tedavi yöntemidir. Kontrollü bir yumurtalık tedavisi yapılır ve olgun yumurtaların laboratuarda döllenir.