Bir sene boyunca korunmadan düzenli cinsel ilişki yaşadığı halde çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek tedavisi nedir sorusuna yönelmeleri gerekir. Çünkü bir seneyi doldurdukları halde doğal yollardan gebelik sağlanamamış ise yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak gerekir. En sık kullanılan yardımcı üreme yöntemi de tüp bebek tedavisidir. Bu yöntemde anne adayına çeşitli ilaçlar uygulanarak yumurtalarının gelişmesi ve büyümesi sağlanır. Tedavi için gerekli büyüklüğe ulaşan yumurtaları çatlatmak için bir iğne uygulanır ve 36 saat beklenir. Gerekli sürenin tamamlanmasının ardından anne adayından yumurta toplanır. Aynı gün baba adayından da sperm alınır. Bu iki üreme hücresi döllendirilir. Oluşan embriyolar birkaç gün gözlem altında tutulur ve en sağlıklı olan embriyo annenin rahmine transfer edilir.
Altın Yumurta Nedir?
Kadınlardaki yumurta rezervi, dünyaya geldiği anda belirlidir. Kadın kaç yaşındaysa, yumurtası da o yaşta olduğu için yaş ilerledikçe yumurtaların kalitesi azalır. Özellikle 40 yaşını geçkin kadınlarda gebelik görülme şansı azalmaktadır. Çifte uyarım olarak da adlandırılan altın yumurta kadındaki iki adet döngüsünde toplanan yumurtalardan en sağlıklı olanını ifade etmektedir. İlk adet döneminde toplanan yumurtalar vitrifikasyon yöntemi kullanılarak dondurulur. İkinci adet dönemindeki toplanan yumurtalarla bir araya getirilir ve genetik olarak en sağlıklı olan yumurta seçilir.
Yumurtlama Tedavisi Nedir?
İnfertil (kısırlık) hastalığının sebebi yumurtlama bozukluğu ise yumurtlama tedavisi çözüm yolu olmaktadır.
İlaçsız Tüp Bebek (ivm) Nedir?
IVM olarak kısaltılan ilaçsızsız tüp bebek yönteminde yumurtalar olgunlaştırılmadan toplanır ve klinik ortamda olgunlaştırılır. Bu yöntemin tercih edilmesindeki en önemli faktör, kullanılan ilaçların hastaya zarar vermesini engellemektir.
Konforlu Tüp Bebek Nedir?
Hastanın daha kısa sürede ve daha az deri altı ilacı kullanılarak gerçekleştirilen tedavi yöntemine konforlu tüp bebek adı verilir. Bu tedavi süresince çok az kan alınır ve ilaçların yan etkisi minimuma indirilir. Anne adayının günlük hayattan uzaklaşmaması sağlanır.
Doğal Tüp Bebek Nedir?
Kadının normal adet döngüsünde ürettiği yumurta hücreleri doğal tüp bebek tedavisinde kullanılır. Fazladan ilaç kullanımı olmadan anne adayının kendi kendine ürettiği yumurtaların kullanılması maddi ve zaman tasarrufu imkanı verir.
Hapla Tüp Bebek Nedir?
Kadının normal süreç sonucunda ürettiği yumurtalar basit bir hap ile geliştirilir. Yani doğal yollardan oluşan yumurtalar kullanılır var böylece ilaç kullanımı daha az olur. Hapla tüp bebek yöntemi, yumurta rezervi yeterli olmayan kadınlarda uygulanmaz.
Tüp Bebek Başarı Oranları
Tüp bebek tedavilerindeki olumlu sonuç alma şansı, anne adayının yaşına göre değişmektedir. Yirmi yaşların sonuna kadar tedavideki başarı oranı %60 civarındadır. Kadının yaşı 35e çıkınca başarı şansı %40 iken, hastanın yaşı 40a geldiğinde tedavideki başarı şansı %15e düşmektedir. Tüp bebek başarı oranları incelendiğinde tedaviyi ilk kez deneyen çiftin başarı şansı %50 iken dördüncü denemede bu oran %90 olmaktadır. Buradan anlaşılmaktadır ki çiftler sabırla ve yılmadan tüp bebek tedavisi denmelerine devam etmelidir.
Tüp Bebek Tutmama Nedenleri
Tüp bebeğin başarısızlıkla sonuçlanmasında çeşitli nedenler vardır. Bunlardan ilki rahimde meydana gelen sıkıntılardır. Tedaviden önceki çeşitli ameliyatlar, kazalar, kürtaj gibi sıkıntılar rahmi etkilemekte ve bebeğin rahim içinde büyümesine engel olabilir. İkinci neden olarak da embriyo transferi esnasında meydana gelen sorunlar gösterilebilir. Alanında uzman kişilerce gerçekleştirilmeyen embriyo transferinde, bebeğin rahme tutunma şansı olmaz. Anne adayının tüp bebek tedavisine başlandığı andan itibaren verilen ilaçları, kullanım talimatına uygun kullanması da önemlidir. Yanlış miktarda ilaç kullanılması ya da anne adayının ağır psikolojik sıkıntılar yaşaması tüp bebek tutmama nedenleri arasında sayılmaktadır.