Tüp bebek tedavisi sonrası uzun zamandır arzuladığınız “pozitif” test sonucunu öğrenmek artık yeni bir sürece girileceğinin habercisidir. Tüp bebek tedavisi sonrası yaşadığınız büyük mutluluk yanında gebelik döneminde düşüğün nasıl engellenebileceği, gebeliğin sağlıklı seyri için yapılması gerekenlerin neler olduğu gibi beraberinde yeni endişeleri de getirebilir. Çünkü genelde tüp bebek tedavisi sonrası gebeliklerde anne adaylarının endişe ve sevinç duygularını iç içe yaşaması sık rastlanılan bir durumdur. Hissedilecek en küçük ağrı, sancı veya sızı huzursuzluk yaratabilir. Tüp bebek tedavisi öncesi ve sürecinde yaşadığınız zorlu anları unutmak ve artık bebek bekleyen bir anne olduğunuz fikrine alışmanız doğal olarak zaman alacaktır; ancak unutmayınız ki mutlu haberini aldığınız andan itibaren ilerleyen her hafta, gebeliğinizin başarı ile sonuçlanması olasılığının yükselmesi anlamına gelmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Gebelikte İlk Engel, Transvajinal Ultrason Ve Karından Ultrason
Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının çoğu gebeliğin ilk aylarında huzursuzluk hissini sık yaşarlar. Gebeliğin seyrinde ilk engel 12. Haftadır ve bu dönemde doktor kontrolünde yapılacak transvajinal ultrason veya karından ultrason sayesinde bilgi edinmek mümkündür.
İlgili Yazı: Embriyo Transferi:12.günde Gebelik Testi Nasıl Yapılır?
İlk Engel: 12. Hafta
Tüp bebek tedavisi sonrası karşılaşılacak ilk engel, 12. Haftaya gelmektir. Neden mi? Çünkü bebeğin ilk kalp atışları bu evrede duyulur ve üçüncü gebelik ayı başından doğuma kadarki devre içinde annenin karnındaki bebeğe tıp dilinde “fetüs” denir. Doğum öncesi yaptıracağınız rutin muayenelerinizde doktorunuz ultrason cihazı yardımıyla bebeğinizin kalp atışlarını dinleyecektir. Tüp bebek tedavisi sonrasında bebeğin kalp atışlarının duyulması gebelikte başarı oranının %95’lere ulaştığının da göstergesidir.
Transvajinal Ultrason
Embriyolar rahme yerleşene kadar uzun süre yüzdüklerinden tüp bebek tedavisi sonrası dış gebelik oluşma ihtimali yüksektir. Bu yüzden yapılması gereken diğer önemli uygulama, transvajinal ultrason ile dış gebeliğin oluşup oluşmadığının kontrol edilmesidir.
Transvajinal ultrason, insan kulağının işitemeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak üreme organlarının incelenmesini sağlayan uygulamadır. Ses dalgaların yansıması sonucu monitörde görüntü oluşur. Elde edilen görüntüler yardımıyla doktorunuz rahminizin, fallop tüplerinizin ve yumurtalıklarınızın durumu hakkında gelişim anormallikleri varsa görebilir. Kısırlık (infertilite) testleri sırasında da doktorların başvurduğu yöntemlerden olan bu uygulama aynı zamanda adet döneminin seyri hakkında gereken ölçümlerin yapılmasına olanak sağlar. Ayrıca rahmin iç yüzeyini örten endometriyumun gebeliğe yeteri kadar hazırlanıp hazırlanmadığının değerlendirilmesi amacıyla bu tabakanın kalınlığının ölçülmesinde de kullanılır. Tüp bebek tedavisi sürecinde de endometriyumun gereken kalınlığa ulaşması gebeliğin devam etmesi açısından çok önemlidir.
Genelde 5-10 dakika gibi kısa süren bir uygulamadır; ancak tüp bebek tedavisi söz konusu olduğunda süre uzayabilir. Bunun nedeni de tüp bebek tedavisi sırasında genelde çok sayıda folikülün (folikül: tek bir yumurta hücresini sarmalayan ve onu besleyip koruyan yapı) eş zamanlı olarak gelişmesi ve ölçümlenmesinin gerekli olmasıdır. Uygulama sayısının doktor kontrolünde belirlenmesi tavsiye edilmektedir. Doktorunuz gerekli gördüğü durumlarda transvajinal ultrason yerine karından ultrason yapılmasını isteyebilir.
Transvajinal ultrason Nasıl yapılır gelin hep birlikte izleyelim!
Karından Ultrason
Ses dalgalarından yararlanılarak görüntüleme sağlayan yöntemdir. Geniş bir prob kullanılarak büyük gebeliklerin değerlendirilmesi ve bazı jinekolojik patolojilerin değerlendirilmesi yapılır. Transvajinal ultrason uygulamasında olduğu gibi dış gebeliğin teşhis edilmesinde önemli rol oynar. Ultrason ile beraber kan testleri de yapılır. Böylece hem ultrasonda hem de kan testlerinde dış gebelik teşhis edilirse uygun tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır.
Tüp bebek tedavisi döneminde dış gebelik belirtileri genelde ilerleyen zamanlarda görülmeye başlar. Bu yüzden doktor kontrolünde yapılan transvajinal ultrason ve karından ultrason yardımıyla henüz belirtiler kendini göstermeden dış gebeliğin erken teşhis edilmesi sağlanmış olur.
Oku: Dış Gebelik (Ektopik) : Belirtileri, Nedenleri, Riskleri Ve Tedavisi
Ayrıntılara Dikkat Edin!
Testin pozitif çıktığı andan itibaren anne adayları bedensel ve ruhsal değişim yaşamaya başlarlar. Tüp bebek tedavisi sonrası gebeliğin seyri hakkında bilgili olmak anne adayını şüphesiz daha kontrollü yapacaktır. Ana hatlarıyla dikkat edilmesi gerekenleri maddelendirirsek:
- Gece uykusuna dikkat etmeli ve gündüzleri de mümkün olduğunca dinlenmelisiniz. Böylece araştırmalar sonucu ortaya çıkan yorgunluk sebebiyle oluşan kusmayı engelleme yönünde bir adım atmış olursunuz.
- Sıklıkla vurguladığımız gibi kaliteli beslenmeye gayret edin. Porsiyonlarınızı azaltın. Önemli olan iki canlı mantığından hareketle fazla yemek değil, vücudunuz ve bebeğiniz için gerekli besin gruplarını almanızdır. Aşırı yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Multi vitamin ve mineral takviyeleri alarak b6, magnezyum ve çinko eksikliğinin önüne geçin.
- Lekelenme ve kahverengi akıntılar normal olmasına rağmen yine de kendinizi izleyin. Kanamanız ilerlerse mutlaka doktorunuzu arayın.
- Su tüketimine dikkat edin. Günde iki veya üç litre su için.
- Kahve, alkol ve sigaradan uzak durun. Sigara içilen yerlerde bulunmamaya özen gösterin.
- Zorlayıcı egzersizlerden kaçının ve sıcak yerine ılık, üşütmeyecek ısıda banyo yapın.
- Gebeliğin ilk 12 haftasında cinsel ilişkiye girmeyin.
- Hayati öneme sahip böbreklerinize dikkat edin. Böbreklerinizi susuz bırakmayın ve kontrollerinizi aksatmayın
Tüp bebek tedavisi ile gerçekleşen gebelikte, ana hatları ile çizdiğimiz maddelere dikkat ettiğinizde ilk aylarda yaşayacağınız mide bulantılarının ve kusmanın önüne geçebilirsiniz.