Yerleşme kanaması, gebeliğin erken belirtileri arasında kabul edilir. Döllenen yumurta rahim duvarına (endometrium) tutunmak için rahim boşluğunda hareket etmeye başlar bu göç hamilelik sürecinin başlangıcıdır. Bu süreç adet döngüsüne benzer bir zamanda meydana geldiği için çoğu kadın bu durumun bir hamilelik belirtisi mi yoksa olağan bir adet döngüsü mü olup olmadığı konusunda kafası karışıktır. Aşağıda bu iki süreç hakkında akılda tutulması gereken birkaç soruyu sizler için cevapladık.
Yerleşme Kanaması Aşamaları
Embriyonun rahim duvarına yerleştiği ve fetüsün gelişebilmesi için anneden ihtiyaç duyduğu besin ve gerekli oksijeni sağladığı süreç yumurtanın (tutunması) implantasyonu olarak adlandırılır. Bu döngü spermin yumurtaya implantasyonundan sonra embriyo tutunması 7. veya 8. gününde başlar ve ikinci haftanın sonuna kadar devam eder.
Embriyonun blastosist evresine geçmesiyle rahim duvarındaki damarlara tutunması gereklidir. Embriyo rahim astarının içine girmesiyle endometrial kan damarlarına zarar vermesi sonucu kadınlarda hafif kanama, yerleşme kanaması başka bir değişle implantasyon kanaması olarak bilinen durum meydana gelir.
Embriyo Tutunmasının Ultrason Görüntüleri
Embriyonun implantasyonundan sonra kadın hormonlarındaki artış gebeliğin ilk belirtilerin oluşturur ancak bu belirtiler anne adaylarında farklılık gösterebilir. Genellikle embriyo transfer sonrası tutunma 2. ve 3. haftada görülmeye başlayan semptomlar bazı kadınlarda daha öncede gözlemlenebilir.
Yerleşme Kanaması Ne Zaman Görülür
Embriyonun tutunmasından bir kaç gün sonra yerleşme kanaması veya lekelenme olarak bilinen hafif bir vajinal kanama veya lekelenme meydana gelir. Yerleşme kanaması ne kadar sürer? İmplantasyon kanaması sıklıkla karşılaşılan bir durum olmamakla birlikte tek sefer meydana gelir ağır bir kanama ve koyu kırmızı renkte olmamakla birlikte bir kaç ila bir hafta sürmekte görüntü itibari ile bir kaç damla ve küçük noktalar şeklindedir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar biride herkesin implantasyon kanaması veya lekelenme yaşamayabileceğidir. Bu süreçte agır bir kanama veya anormal bir pıhtılaşma ile karşı kalırsanız hızlıca doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekebilir. Bu durum erken bir düşüğün belirtileri olabilir.
Yerleşme Kanaması ile Adet Kanaması Arasındaki Fark Nedir?
Yerleşme kanaması veye lekelenmesi normal adet döngüsü gibi vajinadan atıldığı için kafa karışıklığı yaratabilir. Adet döngüsü yumurtlamadan sonraki yedi ila onuncu günlerde gerçekleşir bu nedenle implantasyon kanaması ile belirsizliğe neden olur.
İmplantasyon kanaması ve menstrüasyon arasında, fark edip etmediğiniz konusunda çalışmanıza yardımcı olabilecek birkaç önemli fark vardır.
İmplantasyon lekelenmesi veya kanama vajinadan dışarı atılır ve bu nedenle menstrüasyonla karıştırılabilir . Genellikle yumurtlamadan sonraki 7 ila 10. günlerde, dönemin başlaması beklenen gün ile tutarlı olarak oluşur . Bu nedenle, karışıklığa ve belirsizliğe yol açabilir. Yerleşme kanaması ise embriyonun rahim duvarına yerleşmesinden bir kaç gün sonra meydana gelir. Bu ayırımı fark etmenize yardımcı olabilecek bir kaç önemli belirti vardir. Bunlar:
Oku: Tüp Bebeğin Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?
İmplantasyon kanamasına Eşlik Edene Diğer Belirtiler
Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aşağıdaki belirtileri içerebilir.
- Sindirim Bozuklukları (İshal,kabızlık ve mide ekşimesi)
- Sık idrar yapma isteği
- Genelikle 2. haftadan itibaren uykudan önceye denk gelen bulantı ve kusma
- Yemeklerden sonra halsizlik
- Meme başı etrafında şişlik
- Adet dönemlerine benzer ancak daha hafif ağrı ve kramplar
- Koku duyusunda azalma
- Pamukçuk
Yerleşme Kanaması Resimleri
İmplantasyon Kanaması Hakkındaki Tüm Sorular
Embriyo transferi başarılı olursa doğal yoldan hamile kalmış gibi embriyo rahim duvarına tutunacaktır. Böylelikle kendinizde fark edeceğiniz belirtiler normal yoldan hamile kalmış bir kadınla aynı olacaktır.
Kadınlar arasında farklılık göstersede pembemsi kırmızı ile kahverengimsi görünebilir. Ancak parlak kırmızı renkle karıştırılmamalıdır.
Bazı kadınlar tutunma belirtilerine diğerlerine göre daha net fark eder belirtilerin olmaması tutunmanın olmadığı anlamına gelmez.
Evet, yumurtlamadan sonra 12 ila 15. günden itibaren hamilelik testi yapılması önerilir. Uzmanlar, bu süreçte adetinizi kaçırıncaya kadar beklemenizi tavsiye eder, çünkü bu şekilde rahimde embriyo implantasyonu meydana geldiğinde hCG seviyelerinizin artması için makul bir süre bırakırsınız .
Evet, yorgunluk yerleşme kanamasına eşlik eden ve en yaygın semptomlardan biridir. İmplantasyon, gün boyunca kendinizi oldukça yorgun hissetmenize neden olabilir, çünkü bir kadın hamile olduğunda progesteron hormonu seviyeleri yükselir.
Evet, genellikle birkaç pıhtı ile kırmızı kan akışı yaşadığınızda varsayılan olarak düşük yapıldığına inanılıyor olsa da, her zaman doğru olmadığından endişelenmemelisiniz. Aslında, tipik olarak sağlıklı bir çocuğu olan hamile kadınların neredeyse yarısı hamile kalırken biraz kanama yaşamıştır.
Yerleşme kanamasında pıhtı görülmez. Her ne kadar buna “kanama” dense de bu kanama genelde lekelenme şeklinde olmaktadır.
Yumurta veya sperm kalitesi gibi faktörleri iyileştirebilecek takviyeler olsa da, bir embriyonun embriyo transferi veya Aşılamadan sonra tutunma ve büyüme şansını artırdığını gösteren hiçbir takviye yoktur. Dengeli beslenmenizi, vücudunuza (ve zihninize!) Dikkat etmenizi ve iki haftalık bekleme süresince stresten uzak sağlıklı beslenmenizi öneririz.
Yararlanılan kaynaklar
- Harville EW, ve diğ. (2003). Erken gebelikte vajinal kanama. DOI:
doi.org/10.1093/humrep/deg379
13 Yorumlar
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Test yaptığım halde negatif çıkıyor acaba kanamadan önce yaptığım içinmi bide bazen anı kramp giriyor vede sancı veriyor